Daar maken we wat bijzonders van.

Boerenkaas

Echte boerenkaas moet voldoen aan heel wat eisen, en dat maakt het zo bijzonder.

Boerenkaas wordt op de boerderij gemaakt, met melk van eigen koeien. De melk die we hiervoor gebruiken moet rauw en vers zijn. Hierdoor blijven goede stoffen in de melk bewaard, maar hierdoor is ook iedere kaas een beetje anders. Als de koeien buiten grazen is de melk anders dan midden in de winter. Voor ons de uitdaging om er iedere keer weer een romige, goud-gele kaas van te maken. Schoon werken, met regelmaat en rust is hierbij heel belangrijk. Vroeger was dit daarom altijd een boerinnen klus, tegenwoordig doen boer en boerin samen de kaas in het vat.

We maken een kaas die zowel jong als ouder veel smaak heeft, we pekelen het liefst zo kort mogelijk zodat onze kaas haar smaak krijgt door de tijd van het rijpen en niet van het zout.

Het blijft iedere keer weer wonderlijk hoe we in de ochtend beginnen met de melk en deze voor de middag al als kaas in het vat zit, zoals dat al eeuwen op de boerderij gebeurt. Een mooie traditie die zorgt voor een heerlijke kaas!

Karnemelk

Niet alle karnemelk is echte karnemelk. In de supermarkt wordt dit nog wel eens verward. Fabrieksmatig wordt afgeroomde melk aangezuurd en verpakt. Onze karnemelk wordt gemaakt van volle melk direct van onze koeien, deze wordt aangezuurd en enige tijd met rust gelaten. Daarna gaan we karnen, dit houdt in dat we de melk heel hard klutsen. Hierdoor scheiden vet en karnemelk van elkaar, het vet gaat op de karnemelk drijven en dit scheppen we ervan af en wordt gewassen, gekneed en met de hand tot bolletje gevormd; zo ontstaat de boter. Wat er in de karn achterblijft is de karnemelk, vet arm, maar wel dik en vol van smaak. En dat maakt het verschil tussen karnemelk en echte karnemelk!

Yoghurt

En dan nog de yoghurt. Iedere week wordt de yoghurt ketel gevuld met verse melk. De melk wordt verwarmd en verzuurd. Dat zuren doen we met een zuursel cultuur, die goed is voor de darmwerking. Door de melk warm een tijdje te laten rusten kan het zuursel zijn werk doen. Als we dan de dik geworden melk goed roeren krijgen we een gladde, volle, mild zure yoghurt.

Net als de Boerenkaas is de yoghurt ook iedere week iets anders. De koeien kunnen deze week meer vet of eiwit in de melk hebben dan volgende week, door het voer of het weer buiten in de wei, dat maakt dat de yoghurt de ene keer wat dunner is dan de andere keer. Dat is dus puur natuur.

Melk

We doen ook volle melk van onze koeien in de fles. En deze is voller dan vol, omdat we er niets uithalen en niets aan toevoegen. Licht verwarmd maar zo puur mogelijk en iedere week vers in onze winkel!